Lesena vrtna miza

Se spomnite časov nekoliko nazaj, ko je na velikem vrtu raslo mogočno drevo in pod njegovo mogočno senco je stala lesena miza in klop. Narejena iz masivnega, malo obdelanega lesa. Njegova neobdelana površina je bila tako ujemajoča z okolico, da sta delovala kot da eden brez drugega ne obstajata. Dež, veter, sonce in sneg so poskrbeli za njegovo čistočo in čisto v redu je bilo.

Danes smo vrtno  mizo prinesli nekoliko bližje hiši, da je praktično. Uredili smo terase, poskrbeli za čista, obdelana tla in nanje položili lepo oblikovano vrtno pohištvo.

Če se je tista neobdelana miza pod drevesom tako lepo ujemala s svojo okolico, pa terasa zahteva nekoliko bolj obdelano vrtno leseno mizo. Terase so večinoma nameščene pod streho in na njih želimo čistočo in čim lažje površine tudi za čiščenje.

Tudi arhitektura objektov je nekoliko drugačna in vse to so posledice, da lahko vrtno mizo preoblikujemo in ji pridihnemo nekoliko svežega oblikovalskega duha.


Les je naš zgodovinski sopotnik

Še vedno pa ostaja naš osnovni material in gradnik les. Skozi čas se je spremenila njegova obdelava, nova tehnologija je pripomogla, da lahko ustvarimo več različnih vrst oblik in stilov lesenega vrtnega pohištva.

Lesena vrtna miza je lep dekorativni, uporaben in spoštovan kos na našem vrtu. Njegova naravna in topla struktura vabita k sebi. Če je bil še pred časom les edini gradnik in ni veljal za nič posebnega, danes temu ni tako. V vsej poplavi umetnih materialov, ki posnemajo naravne, je danes les cenjen, višjerazredni material, ki ponuja temperament in prestiž vsakemu prostoru. 


Delo, ki ga z umetnim materialom ni

Kadar govorimo o primerjavi z ostalimi, umetnimi materiali, je na prvem mestu povdarek na njihovi nezahtevnosti za vzdrževanje. Res je, umetni material je v primerjavi z naravnim, preprost za vzdrževanje. To pa je največkrat vsa prednost. 

Temu pa ni vedno tako. Vrtna miza je lahko narejena iz različnih vrst lesa. Nekatera vrsta lesa tudi brez obdelave dobi posebno, sivkasto, lepo barvo, ki je dekorativna sama po sebi. Če pa želimo, da les ne izgubi svoje prvotne barve, mizo največkrat naoljimo. Ta postopek ponovimo enkrat letno in miza ne bo spremenila svoje prvotne barve. V kolikor bi želeli izpustiti tudi to opravilo, pa se mizo lahko prelakira in tako z njo ni dodatnega dela.


Ne glede na vse, je lesena vrtna miza nekaj kar nas spremlja skozi vso zgodovino. In prav je, da temu namenimo svoj prostor ter omogočimo, da se les še naprej vključuje v naše življenjske prostore in nas na ta način povezuje z naravo in lepoto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica (0)

Košarica

Website is available for sale.
New orders are not possible anymore.

X