Masiven les

Masiven les je les polnega profila, ki ga oblikujemo in obdelujemo iz vseh strani. Tudi najbolj cenjen je še vedno masivni les, ki pa je zaradi rasti proizvodnih in transportnih stroškov višje cenovno dostopen. Les dobimo iz vrst iglavcev ali listavcev. Drevesne vrste so med seboj precej različne, zato je treba biti pozoren, kateri masivni les bomo izbrali za specifično uporabo.

Les je material, ki ima posebne lastnosti, ki so močno drugačne od umetnih materialov. Podobno kot človek, ima tudi les svojo anatomsko zgradbo. Les je porozen, saj je sestavljen iz mnogoterih drobcenih cevk, zato ima tudi smer, v kateri je močan in v kateri šibak ob delovanju sile. Zaradi velikega odstotka vlage v lesu, je zelo pomembna njegova ustrezna in kvalitetna obdelava. Ob razvlažitvi ali sušenju les spreminja svojo obliko, kar imenujemo, da les deluje. Ob nepravilni vgraditvi ali izbiri lesa se lahko pojavijo razpoke.

Les je potrebno obdelovati na različne načine, da bi lahko preprečili njegovo delovanje, zvijanje ali pokanje, prav tako pa lahko s premišljenimi sodobnimi tehnikami močno izboljšamo njegovo trdnost oziroma nosilnost.

Prednosti masivnega lesa:

  • Je zelo trpežen. Praske je mogoče popraviti veliko bolje kot s furnirjem iz pravega lesa.
  • Videz in občutek navdušijo z očarljivim naravnim videzom.
  • Masivni les je še posebej stabilen.
  • Masiven les prispeva k dobri klimi v zaprtih prostorih, saj lahko vpija vlago, a jo tudi sprošča.

Slabosti masivnega lesa:

  • Dejstvo, da masiven les uravnava vlago v prostoru, lahko povzroči njegovo otekanje ali krčenje. Da bi to ohranili v mejah, je priporočljivo, da je v prostoru vlažnost med 45 in 55 odstotki. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica (0)

Košarica

Website is available for sale.
New orders are not possible anymore.

X