Najboljši material za ploščo

1. Masiven les 

Masiven les je les polnega profila, ki ga oblikujemo in obdelujemo iz vseh strani. Tudi najbolj cenjen je še vedno masivni les, ki pa je zaradi rasti proizvodnih in transportnih stroškov danes težje privošči. Les dobimo iz vrst iglavcev ali listavcev. Drevesne vrste so med seboj precej različne, zato je treba biti pozoren, kateri masivni les bomo izbrali za specifično uporabo.

Les je material, ki ima posebne lastnosti, ki so močno drugačne od umetnih materialov. Podobno kot človek, ima tudi les svojo anatomsko zgradbo. Les je porozen, saj jesestavljen iz mnogoterih drobcenih cevk, zato ima tudi smer, v kateri je močan in v kateri šibak ob delovanju sile. Zaradi velikega odstotka vlage v lesu, je zelo pomembna njegovaustrezna in kvalitetna obdelava. Ob razvlažitvi ali sušenju les spreminja svojo obliko, kar imenujemo, da les deluje. Ob nepravilni vgraditvi ali izbiri lesa se lahko pojavijo razpoke.

Les je potrebno obdelovati na različne načine, da bi lahko preprečili njegovo delovanje, zvijanje ali pokanje, prav tako pa lahko s premišljenimi sodobnimi tehnikami močno izboljšamo njegovo trdnostoziroma nosilnost.

Prednosti masivnega lesa:
  • Je zelo trpežen. Praske je mogoče popraviti veliko bolje kot s furnirjem iz pravega lesa.
  • Videz in občutek navdušijo z očarljivim naravnim videzom.
  • Masivni les je še posebej stabilen.
  • Masiven les prispeva k dobri klimi v zaprtih prostorih, saj lahko vpija vlago, a jo tudi sprošča.
Slabosti masivnega lesa:
  • Dejstvo, da masiven les uravnava vlago v prostoru, lahkopovzroči njegovo otekanje ali krčenje. Da bi to ohranili v mejah, je priporočljivo, da je v prostoru vlažnost med 45 in 55 odstotki. 

2. Masivne lepljene plošče 

Lepljen les ima bistveno boljše lastnosti od masivnega lesa. Zaradi obdelave in izločitve šibkih delov je lepljen les izredno stabilen in čvrst.

Tukaj gre za lesene elemente, ki so zlepljeni skupaj iz manjših kosov lesa po predpisanih pravilih glede na postavitev letnic. Tramovi in drugi strukturni elementi iz lepljenega lesa imajo to prednost, da se v njih vsak posamezni kos lesa zvija po svoje, vendar zaradi čvrste lepljene strukture se ta vsa zvijanja izničijo. Tak les tudi ne poka in je estetsko zelo dovršen, saj na njem premazi ostanejo obstojni bistveno dalj časa. 

Za njihovo izdelavo se uporablja les slabše kakovosti. S tem se njihova cena bistveno zniža, močno pa se izboljšajo tudi nekatere lastnosti.

 

3. Furnir

Furnirji so tanki listi lesa , debeli do 8 mm, pridobljeni z rezanjem in luščenjem iz furnirske hlodovine. Debelina furnirja je odvisna od drevesne vrste, načina izdelave in namena uporabe.

V primerjavi z masivnim lesom je ena glavnih prednosti uporabe furnirja stabilnost. Medtem ko je masiven les lahko nagnjen k upogibanju in cepljenju, je furnir izdelan iz tankih plasti lesa, zlepljenih skupaj, kar pomeni, da se možnosti za cepljenje ali razpoke zmanjšajo.

Nekaterih projektov, zgrajenih z lesenim furnirjem, ne bi bilo mogoče zgraditi z uporabo masivnega lesa zaradi raztezanja in krčenja zaradi nihanja temperature in vlage. Druga prednost furnirja je trajnost. Pohištvo iz lesenega furnirja uporablja manj lesa kot isti kos pohištva iz masivnega lesa. Poleg tega je lahko furnir tudi lažje dostopen kot masivni les, saj je eksotični les trdega lesa lahko redek in zelo drag.

4. Ultrapas

Ultrapas je tanek sloj umetne mase, ki ga v preši pritrdijo na iverno ploščo. Pomembno je, da so vsi deli med seboj dobro zlepljeni, saj se za slabo pritrjenimi deli nabira umazanija. Ultrapas je odporen proti udarcem in toploti, prav tako ga lahko enostavno čistimo z vodo in večino drugih kemičnih sredstev, morebitne težave lahko predstavlja le stik s steno, saj običajno tam stik nadomešča kakšno drugo polnilo (plastična ali lesena zaključna letev). Plošče iz ultrapasa ponujajo največjo izbiro barv in vzorcev, od lesa do kamna in različnih poslikav. 

5. MDF – plošče

MDF je kratica za angleški izraz medium density fiberborads, kar pomeni srednje goste vlaknene plošče. Izdelane so iz lesnih vlaken (bukev, smreka in jelka) z dodatkom smole. 

MDF-plošče so reciklirani delci lesa, stisnjeni z lepilom pod visoko temperaturo. Lahko so v surovem stanju (v barvi lesa) ali oplemenitene z melaminskim papirjem v različnih enobarvnih in lesnih dekorjem, dobimo pa tudi obarvane plošče (vlakna so obarvana z različnimi barvami). Njihove prednosti so: dostopna cena, močnejše so od ivernih plošč, ki so izdelane iz stisnjene žagovine, in so pogosto obložene s furnirjem, ki ustvarja videz plošče iz pravega lesa. V primerjavi z masivnimi lesenimi ploščami so lažje, kemikalije v njih odganjajo škodljivce, prav tako niso občutljive na vlago.

So poceni in vzdržjiva alternativa imitaciji pravega lesa. Za njihovo uporabo se uporabljajo lepila, kar pomeni, da ne vsebujejo le naravnih materialov.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica (0)

Košarica

Website is available for sale.
New orders are not possible anymore.

X