Priporočene dimenzije miz

1. Izračun števila oseb

  • 60 cm za tesen sedež
  • 75 cm za udoben sedež (normalna dimenzija)

Za sedež je treba pričakovati naslednje širine:

Za primer: miza dolžine 250 cm ponuja prostor za 3 udobne ali 4 nekoliko utesnjenih sedežev na vsaki strani in še 2 sedeža na vzglavnih koncih.

 

2. Dimenzije stolov

Naslednje smernice vam bodo pomagale pri odločitvi:

  • 45 cm – 55 cm za stol brez naslona za roke
  • 55 cm – 65 cm za stol z nasloni za roke
 
 

3. Kako široka naj bo miza

Dejavnik za idealno širino mize je prostor na sredini mize. Da bi lahko posode in hrano udobno razporedili, je priporočljiva širina 80 cm – 100 cm.

Drugo merilo za širino pa so razmerja mize. Da bi dosegli lepši estetski videz, je za mize pod 180 cm priporočljivo izbrati širino 80 cm – 95 cm. Za dolžine mize od 180 cm, lahko izberete širino 100 cm. Za velike plošče z dolžino več kot 280 cm se širina lahko poveča na 125 cm.

 

4. Višina mize

Standardna višina jedilne mize je med 74 cm in 76 cm. Večina stolov ima višino sedeža med 44 cm in 48 cm. Razdalja od sedeža do vrha mize naj bo med 27 cm in 31 cm. 

Svetla višina je mera od tal do pod mizo. Zlasti pri stolih z nasloni za roke je treba pojasniti, ali je treba stole povsem potisniti pod mizo. Potem svetla višina ne sme biti večja od višine naslonov za roke stola.

 

5. Miza glede na velikost prostora

Mizi je potrebno dati svoj prostor. Na vsako stran je priporočljivo, da ima miza od 80 – 100cm prostora, za normalen prehod in odmik.

Manša razdalja je mogoča pri klopeh. Pri njih zadostuje že 20 cm dodatnega prostora (globina klopi + 20 cm).

 

6. Triki in nasveti

Za lažjo vizualizacijo si lahko pomagate z lepilnim trakom, kartonom ali papirjem. V prostoru pokrijte, označite prostor kjer naj bi miza stala. Na ta način boste lahko preverili, ali je dovolj prostora da se lahko udobno usedete, vstanete ali, če lahko normalno hodite okoli mize

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica (0)

Košarica

Website is available for sale.
New orders are not possible anymore.

X