Vrsta obdelave lesa jedilne mize

Ena večjih dilem pri odločitvi glede obdelave in zaščite lesa je oljenje ali lakiranje.

Obe vrsti imata namen, da les zaščitita pred mehanskimi poškodbami, vlago in umazanijo. Le, da je njun izgled in nadaljne vzdrževanje različno.

Vsak od njiju ima tudi svoje prednosti in slabosti.

Kadar se nagibate k bolj naravnemu videzu jedilne mize in imate radi ter podpirate naravne, neškodljive sestavine, je zagotovo oljenje prava izbira.

V obratnem primeru, pa lakirana jedilna miza prinaša nekoliko manj dodatnega dela v prihodnosti, saj lakirana površina zagotavlja daljšo obstojnost in s tem manj dodatnega vzdrževanja.

 

Lesno olje prodre globoko v les, lak pa ostane na vrhu lesa. Lak na lesu traja dlje običajno 10 let ali dlje. Lesno olje bi bilo treba ponovno premazati vsako leto.

 

 

Lakirane jedilne mize 

Lak je močna in obstojna tesnilna masa ali zaključni premaz, ki se uporablja za zaščito lesa in lesnih madežev. Obstajajo različne vrste laka za les.

Seznam vključuje poliuretanski lak, zunanji lak, akrilni lak itd. Čeprav obstajajo različne vrste lakov, imajo vsi zelo podobne lastnosti.

Ena glavnih lastnosti vseh lakov je, da ne prodrejo v les tako globoko kot lesna olja.

Lak se veže na zgornjo plast lesa. Ker ne prodre globoko, je zgornji premaz trši in močnejši, zaradi česar lahko lak na tak način zaščiti les. Lak ima lahko sijajni ali mat zaključek, ki odbija vlago. Zunanji lak je predvsem zelo odporen na vlago.

 

Razširjena uporaba laka:

  1. za zaščito lesa pred vdrtinami in poškodbami škodljivcev
  2. za zaščito lesnih madežev in barv
  3. za zaščito lesa pred vodo
  4. za zagotavljanje sijaj videza
  5. za poglabljanje ali posvetlitev barve lesnih madežev.

 

Oljene jedilne mize

Lesno olje se nanaša na različne vrste lesa. Lesna olja vključujejo laneno olje, tungovo olje, tikovo olje, dansko olje, mineralno olje in orehovo olje.

Mnoga od teh olj so rastlinskega izvora, kar pomeni, da so pridobljena iz dela različnih rastlin. Na primer, laneno olje se pridobiva iz semen rastline lan, medtem ko je Tungovo olje pridobljeno iz kitajskega drevesa Tung. Torej je lesno olje na splošno naravni premaz za les.

Kot naravno olje, je znano, da lesno olje prodre globoko v les in to omogoča, da olje zaščiti les od znotraj. Ker lesno olje prodira, se le to ne more razpokati ali odluščiti kot drugi premazi. Toda olje na lesni površini hitro zbledi in zato ga je treba ponovno premazati vsako leto.

 

 

 

Lesno olje

Lak

Zaščita lesa

dobro

super

Sijaj

dobro

Lak ponuja višji sijaj

Čas sušenja

traja vsaj 3 dni, da se popolnoma posuši

popolnoma se posuši v manj kot 3 dneh

   

Namen

pogosta na golem lesu

pogosta na obarvanem lesu

Vodoodpornost

dobro

bolje

Vzdržljivost

slabo (ponovno premaz vsako leto)

Super (zdrži približno 10 let)

 

 

Odločitev glede zaključnega sloja, ki ga izberete za svojo jedilno mizo je vaša. V obeh primerih gre za dobro zaščito lesa. 

Kadar želite dolgotrajno zaščito lesa, z skoraj nič vzdrževanjem, lažjim čiščenjem in vas ne moti prisotnost umetne mase na jedilni mizi, potem je dobra rešitev za vas lak.

V primeru, da zagovarjate in ste ljubitelj stoodstotno naravnih materialov in želite jedilno mizo z naravnih zaščitnim premazom ter ste pripravljeni vsaj enkrat letno poskrbeti za oljenje, potem je vaša izbira olje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica (0)

Košarica

Website is available for sale.
New orders are not possible anymore.

X